Kerncentrales in Amerika maken overuren

door Rachid Bouazzaoui

Terwijl er in de rest van de wereld hevig wordt gediscussieerd over de veiligheid van kerncentrales, schroeven de Amerikanen het gebruik ervan juist op. Op die manier wordt er meer elektriciteit opgewekt, maar na de ramp in Japan met de kerncentrale van Fukushima is er veel kritiek op dit plan.

Amerika telt 65 kerncentrales. Allemaal zijn ze minstens 15 jaar oud, omdat er sinds die tijd geen eentje meer is gebouwd. De afgelopen twee decennia is de afkeuring voor het gebruik van kernenergie alleen maar groter geworden. Dat is opgelaaid nu de kerncentrales overuren gaan maken. In sommige reactoren wordt er zelfs 20% meer stroom geproduceerd dan normaal. Nou is dit een fenomeen wat al jaren gebeurt, maar sinds de kernramp in Japan is de publieke opinie op dit gebied veel kritischer geworden.

Risico’s
De nucleaire waakhond NRC (U.S. Nuclear Regulatory Commission) is bezorgd over de opvoering van het gebruik van kernenergie. In een rapport aan het Amerikaanse congres schrijven ze: “Deze trend is schadelijk voor de stabiliteit van de reactor. Bij een ramp is de schade hierdoor vele malen groter.”Toch denkt de NRC dat ze de situatie nu nog onder controle hebben. Zo worden er momenteel strengere veiligheidsmaatregelen genomen en wordt er vaker gecontroleerd. Technicus William Shack in een van de Amerikaanse kerncentrales en tevens lid is van de nucleaire veiligheidsraad is niet overtuigd van de maatregelen. Volgens hem zeggen ze niets.” Je kan altijd een centrale veiliger maken. De vraag blijft; Wanneer zeg je dat het veilig genoeg is?”

Analyse
Uit computermodellen die de veiligheidsrisico’s hebben geanalyseerd, is gebleken dat bij een goed uitgevoerde verhoging van de reactorcapaciteit, de risico’s niet groter zijn dan bij de oorspronkelijke capaciteit. Volgens sommigen zijn in die analyses onverwachte rampen niet meegerekend. In Duitsland hebben ze voorlopig alle kerncentrales gesloten die voor 1980 in gebruik zijn genomen. De Amerikanen lijken voorlopig dus nog dik tevreden te zijn met hun kerncentrales en zullen ze daarmee heel wat huishoudens van stroom voorzien.

Video: In de staat Californie komen aardbeving vaak voor, maar de politiek is bezorgd in hoeverre de kerncentrales dat natuurgeweld aan kunnen. Voorzitter van de nucleaire waakhond NRC (U.S. Nuclear Regulatory Commission) Dr. Gregory Jaczko moest vorige maand uitleg geven in de Senaat.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Achtergrondverhaal

Een Reactie op “Kerncentrales in Amerika maken overuren

  1. waarschijnlijk wordt er meer stroom geproduceerd door minder onderhoud.
    Als ze niet stil staan voor onderhoud kan je ze door laten draaien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s