Hersenverspilling onder Amerikaanse immigranten

door Rachid Bouazzaoui


Stel dat je jaren hebt gestudeerd om arts te worden. Dag in dag uit in de boeken, een bijbaantje om je studie te kunnen betalen en je houdt nauwelijks een sociaal leven over. Alles voor dat ene doel; arts worden. Na al die jaren heb je eindelijk je papieren op zak en ga je op zoek naar een baan. Je vindt je droombaan en je schopt het zelfs tot chirurg. Het leven is nooit zo goed geweest. Volgende stap in je carrière vraag je je af? Babysitter…

Dat overkwam Maria Anjelica Montenegro waarover Huffington Post schrijft. Na haar studie aan de Bogota universiteit in Colombia werkte Maria als chirurg in een ziekenhuis. Tot ze er voor koos om naar New York te emigreren om voor haar zieke moeder te zorgen die daar woont. Om rond te komen moest ze een onder meer een baantje als babysitter en verkoopster nemen. Inmiddels werkt ze als doktersassistent. “Het is mijn vakgebied, maar ik ben officieel een chirurg en geen doktersassistent.”

Maria is niet de enige die dit is overkomen. Onderzoekers noemen dit fenomeen ‘brain waste’ oftewel hersenverspilling; Iemand die in het land van herkomst hoogopgeleid is, maar ver onder het niveau werkt in het land waar ze naar toe zijn verhuisd. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo zijn er immigranten die de taal niet spreken of niet goed weten hoe ze aan een baan moeten komen. Een andere belangrijke reden is dat kwalificaties in het Westen anders zijn dan in bijvoorbeeld derdewereldlanden. Maar dat geldt ook voor landen binnen het westen. Een HBO-diploma in Nederland is bijvoorbeeld “minder waard” dan in de Verenigde Staten, maar dat geldt nog meer voor iemand die zijn diploma in Colombia heeft behaald.

Volgens een Amerikaans onderzoek werken 1,2 miljoen hoogopgeleide immigranten in de VS onder hun niveau. Het precieze cijfer in Nederland is niet duidelijk. In Nederland wordt een andere discussie gevoerd. Verschillende partijen pleiten ervoor om hoogopgeleide vluchtelingen in Nederland een verblijfsvergunning te geven, omdat Nederland ze namelijk goed kan gebruiken. Of de politiek iets aan de hersenverspilling kan doen, is maar de vraag. Je kunt een werkgever moeilijk dwingen om iemand aan te nemen.

Er zijn talloze redenen waarom iemand een goede baan achterlaat in het land van herkomst. Vraag je daarom af welk verhaal er schuilt achter de schoonmaker op kantoor, de taxichauffeur die je gisteravond naar huis bracht of gewoon de buurvrouw.

1 reactie

Opgeslagen onder Achtergrondverhaal

Een Reactie op “Hersenverspilling onder Amerikaanse immigranten

  1. Paul Mak

    Interessant artikel en zo waar….

    Mooi geschreven Rachid!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s