Donaties redders van het hoger onderwijs?

door Rachid Bouazzaoui

Al een paar maanden staan de bezuinigingen in het hoger onderwijs hoog op de politieke agenda. Boetes voor langstudeerders, zelf je tweede studie betalen, universiteiten die het met minder geld moeten doen; allemaal plannen waarmee het kabinet geld probeert te besparen.

Tijdens het radiodebat van afgelopen zondag voor de Provenciale Statenverkiezingen, zei D66-fractievoorzitter Pechtold dat het in Amerika allemaal beter was geregeld op het gebied van onderwijs. ” Één Amerikaanse universiteit stopt evenveel geld in onderzoek als alle Nederlandse universiteiten samen.” Waarop lijsttrekker Hermans van VVD terecht reageerde: “Als je kijkt wat er in Amerika aan publieke middelen in het onderwijs zit, is het vergeleken met Nederland veel minder. Daar komt het van de private sector”.

Het bedrijfsleven en particulieren schenken in Amerika vaak geld aan universiteiten. Een recent voorbeeld is de miljardair Kirk Kerkorian die maar liefst 100 miljoen dollar aan de UCLA universiteit doneerde. Kerkorian, die Las Vegas’ grootste casino’s bezit, koos voor deze universiteit omdat hij vindt dat ze ‘goede dingen’ doen. Zo makkelijk kan het zijn. De miljardair heeft in 1989 een foundation opgericht en sindsdien heeft hij een bedrag van 1 milard dollar ingezameld. Dat is alleen maar één universiteit en één foundation waar er nog vele andere van zijn. Vorige maand schonk oud-student Meyer Luskin ook al $100.000.000,-.

Misschien is het een idee voor universiteiten en hogescholen om een fonds te beginnen en geld in te zamelen bij bedrijven en particulieren. Dat helpt niet alleen de universiteiten, maar ook de topstudenten die zo belangrijk onderzoek kunnen doen. Er zijn genoeg rijken en grote multinationals die geld in het onderwijs kunnen investeren. Daar kunnen zij dan ook van profiteren, want zo kweek je toptalent.

Nou is mijn vraag: Zijn donaties de redders van het bedrijfsleven?

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Achtergrondverhaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s