Thank you Holland!

door Rachid Bouazzaoui

In Nederland kan je in de grote steden op elk moment van de dag een bus, tram of trein pakken om terug naar huis te gaan. Hier in LA is dat toch wel anders. Dat heb ik een paar dagen terug in levende lijve mogen ondervinden. Het einde daarentegen was onvergetelijk.

Afgelopen donderdag was ik samen met Mohamed en Mark naar het attractiepark Six Flags geweest wat vlakbij Santa Clarita ligt. Net ten noorden van LA. In het park staat de grootste en snelste achtbaan ter wereld, dus die moesten we uitproberen. Om negen uur ’s avonds gingen we weer terug richting UCLA, maar tot onze grote schrik reden er geen bussen meer die ons naar LA konden brengen. Op het busstation liep een beveiliger rond aan wie we vroegen hoe we weer thuis konden komen. Hij vertelde dat de laatste bus al een half uur eerder was vertrokken. Balen dus. We raakten aan de praat met de beveiliger en toen we vertelden dat we uit Nederland kwamen, straalde zijn gezicht bijna van geluk. “I am so thankful that the Dutch people helped our country and our women and children. You have driven the Taliban away. The Dutch army is doing a great job in Uruzgan. We will never forget your help.”, vertelde de Afghaanse beveiliger die Ghulam heet. Ik wist niet zo goed hoe ik moest reageren, dus zei ik maar: “No problem. It is our honour. Although I personally didn’t do anything.” Mohamed en Mark hadden hetzelfde gevoel.

Ghulam bood ons aan om ons naar huis te brengen. Wat een geluk. Het was ongeveer half 10, maar Ghulam was pas om 23:00 pas klaar, dus moesten we anderhalf uur wachten. In de tussentijd waren we iets gaan eten en toen we terug kwamen, konden we meteen weg. In de auto vertelde de 49-jarige Ghulam dat hij vijf jaar in Amerika woont waarvan de laatste 2 jaar in Los Angeles. Daarvoor woonde hij in Rusland, Finaland en Denemarken. In Nederland is hij nooit geweest. “I left Afghanistan 13 years ago. Before that I was a lawyer, but when the Taliban took over Afghanistan, me and my family fled to Europe. Now I work here as I security guard which is very calm work. I now have peace of mind.”, vertelde Ghulam.

Na een uur rijden, kwamen we aan in UCLA. We waren hem eeuwig dankbaar en hij ons ook. Zelf moest hij weer een uur terug naar huis rijden. We verontschuldigden ons voor de moeite, maar hij wilde er niets van weten. Ghulam: “I am very honoured that I met people from Holland and that I could help them out.”

Veel mensen in Nederland zijn voor terugtrekking uit Uruzgan. De discussie leidde zelfs tot de val van een kabinet. Toen ik Ghulams verhaal hoorde, schaamde ik mij een beetje dat Nederland haar leger deze zomer gaat terugtrekken. Blijkbaar helpen wij die mensen daar in Afghanistan, maar omdat we in Nederland er zo ver vandaan zitten, besef je het niet. Als er dan in de media wordt gezegd dat we goede dingen doen in Uruzgan, zien mensen dat als een soort van propaganda van het leger om goodwill te kweken onder het volk. Natuurlijk is Ghulam maar 1 voorbeeld, maar voor mij reden genoeg om toch anders naar onze terugtrekking te kijken.

VLNR: Rachid, Ghulam, Mark en Mohamed

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder UCLA Blog

Een Reactie op “Thank you Holland!

 1. Mary Tupan

  Hi Rachid,

  Wat een prachtige ontmoeting. Dank voor dit mooie verhaal. We zijn ons inderdaad maar amper bewust wat betrokkenheid van Nederland in Uruzgan betekent voor de locale bevolking.

  Groeten aan de anderen. Geniet nog even van LA en tot ziens in Nederland!
  Hartelijke groet,
  Mary

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s