Amerika in een collegezaal

door Rachid Bouazzaoui

Tijdens de colleges American Politics, kan ik goed het verschil zien tussen hoe in Amerika door studenten naar de politiek wordt gekeken en hoe dit in Nederland wordt gedaan. Als het tijdens de lessen in Nederland over politiek gaat, wordt er vooral gesproken over de dingen die misgaan in de Nederlandse politiek en hebben de studenten vooral kritiek. Tijdens de discussies in Amerika is het totaal andersom. Alle studenten zijn juist blij met hun regering, niemand spreekt er een slecht woord over. Iedereen is trots dat ze Amerikaan zijn. Ook de studenten waarvan de ouders niet in Amerika zijn geboren. De meeste studenten hebben zo een vertrouwen in de regering, dat ze bijna geen kritiek hebben op wat zij doen.

Irak
Tijdens de les ging het bijvoorbeeld over Irak. De docent vroeg aan de studenten in de volle collegezaal wie vond dat het rechtvaardig is dat het Amerikaanse leger in Irak zit. Op een paar studenten na stak iedereen zijn vinger in de lucht. Ik schrok er wel van, want in Europa is er al jaren kritiek. De docent deed er nog een schepje bovenop door te zeggen dat Amerika de Irakezen helpt en dat dat de reden was dat Amerika Irak was binnengevallen. Over de valse beschuldigingen van Colin Powell dat Saddam Hoessein kernwapens zou hebben, werd niet over gesproken. Klein detail.

Stemmen
Een ander punt dat me opviel in de colleges was het feit dat men vond dat vooral laagopgeleiden van politieke voorkeur veranderden. Zo vertelde de docent dat hoogopgeleiden bij 1 partij blijven en dat hun hele leven lang. Toen aan de zaal werd gevraagd wie zijn of haar politieke voorkeur zou kunnen veranderen, stak ik mijn vinger op. Samen met twee anderen waren wij de enigen. In Nederland is het volgens mij de normaalste zaak van de wereld om van partij te veranderen. Je kijkt naar de standpunten van een partij en als die je niet bevallen, stem je op een andere partij. Ondanks dat je al jaren op hen stemt. In Amerika is dat blijkbaar toch raar en ben je dan verkeerd bezig. Tenminste, dat is mij opgevallen tijdens de college.

Keuzes
In de VS blijf je bij je stem. Wat mee zou kunnen spelen, is dat je in Amerika of Republikein bent of Democraat en die twee zitten zo ver van elkaar dat het een grote stap zou zijn om te veranderen. Het wordt moeilijker als je bij sommige standpunten achter de Republikeinen staat en bij andere standpunten achter de democraten. Dat je in Amerika alleen maar uit twee kampen kan kiezen, maakt het wel makkelijk. Het scheelt in ieder geval heel veel tijd, want je hoeft je daardoor niet te verdiepen in tientallen pagina’s van partijprogramma’s wat in Nederland het geval is.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder UCLA Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s