Burger King verliest “Super Fans”

door Rachid Bouazzaoui

Superfans noemt Burger King ze. Mannen tussen de 18 en 34  jaar die regelmatig de fastfoodketen bezoeken. Maar zo super zijn ze niet meer. Sinds de economische crisis ziet Burger King het aantal bezoekers slinken. Concurrent McDonalds doet het juist wel goed en het lijkt erop dat de jongeren de Whopper verruilen voor de Big Mac.

De Burger King op Schiphol die overigens de drukstbezochtste is ter wereld. (Bron: Reclameweek)

Het gaat al een tijdje niet goed met Burger King. Het bedrijf zag de cijfers al twee kwartalen flink dalen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de verslechterde economie en het feit dat Burger King hier geen rekening mee heeft gehouden zeggen critici. Oud-“superfan” Noah Rubin en zijn verloofde aten drie tot vier keer per week bij Burger King, maar sinds ze vorig jaar ontslagen werden gaan ze veel minder. Nu eten ze vooral thuis gezonder en besparen ze ruim $ 100 per week. “Ik denk dat we niet meer zoveel uit eten zullen gaan als vroeger. We wilden het altijd al minderen, maar nu wij genoodzaakt zijn, genieten we er eigenlijk van.”, aldus Rubin in ‘The Wall Street Journal’

Mannen
De omzet van Burger King in de V.S. en Canada daalde 4,6% sinds eind september, terwijl McDonalds juist een groei constateerde van 2,5%. Economisten geven de schuld aan het feit dat de hamburgermaker zich vooral richtte op mannelijke bezoekers, waardoor vrouwen en kinderen werden buitengesloten. Financieel Analist John Glass van Morgan Stanley reageerde hierop: “Het bedienen van voornamelijk superfans is een goede strategie in het begin, maar zij vertouwde te lang op die strategie.” 

Budget
Om toch klanten te trekken, verkoopt Burger King sinds kort hamburgers voor een dollar. Ook in Nederland is deze strategie toegepast. Voor slecht €1,95, kan je een heel menu bij ze scoren. 

Gezonder
Niet alleen de economie is de schuldige. Veel jongeren gaan gezonder eten. Volgens een Amerikaanse onderzoek blijkt dat jongeren tussen 18 en 34 minder junkfood eten. Bonnie Riggs is een van de onderzoekers. “Jonge mensen kijken nu eerder naar gezondere alternatieven. Zullen ze teruggaan nadat de economie zich herstelt? Ja. Maar of ze weer even vaak zullen gaan? Dat denk ik niet.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Achtergrondverhaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s