Italiaanse rampencoördinator vindt Amerikaanse hulp in Haïti “maar zielig”

door Rachid Bouazzaoui

De hoofd van de Italiaanse rampenbestrijding is niet blij met de Amerikanen in Haïti. Guido Bertolaso vertelde in een Italiaans nieuwsprogramma dat de Amerikanen militaire hulp verwarren met ontwikkelingshulp. “De door de VS geleide hulp in Haïti is een zielige mislukking. Ondanks de 13.000 aanwezige militairen, is er niemand die ze aan het werk zet. Er is een grote kans dat veel hulp verloren gaat.”, aldus de coördinator.

Guido Bertolaso (Bron: AP)

Bertalso heeft ook kritiek op de Verenigde Naties. “Ze dropten hulpgoederen vanuit een vliegtuig en hoopten maar dat het goed terecht kwam. De VN dacht dat als ze de Haïtianen iets te eten en te drinken gaven, alles vanzelf goed kwam.” Ook de hulporganisaties moeten het bekopen. “Zodra ze aankomen in het getroffen gebied, proberen ze meteen in beeld te komen met het logo van hun organisatie. Ze focussen ze zich meer op de PR dan op het helpen van slachtoffers.”, vertelt Bertalso openhartig.

De Italiaanse overheid distantieerde zich meteen van Bertolasos uitspraken. De minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini liet in een krant weten dat de hoofd van de rampenbestrijding niet namens de overheid sprak. De minister reageerde: “Wij ontkennen niet dat de hulp langzaam op gang kwam. Maar dat betekent niet dat Italië nu de intentie heeft om Amerika of anderen te bekritiseren.

Guido Bertolaso heeft vooral internationaal hoge ogen gegooid na de aardbeving in L’Aquila (Italië) in 2009, waarbij 300 mensen omkwamen. De hulp kwam daar goed op gang en veel mensen werden levend onder het puin gehaald. Hij gaf een rondleiding aan president Obama in het getroffen gebied tijdens de G8 afgelopen juli.

President Obama met Bertolaso op de achtergrond tijdens een rondleiding in L'Aquila (Bron: AP)

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Nieuws

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s