Samenvatting derde en laatste debat Obama-McCain

door Rachid Bouazzaoui

Om precies drie over drie (Nederlandse tijd) namen de twee presidentskandidaten plaats aan de tafel waar presentator Bob Schieffer ook zit en waar hij vandaan het gesprek leidde. Schieffer kwam meteen met de feiten op tafel en benadrukte de huidige economie die er slecht voor staat. Zo sloot de Dow Jones een paar uur eerder 700 punten lager.

CNN)

McCain en Obama in debat (Bron: CNN)

Economie
McCain steekt van wal. De Republikein wil 300 miljard van de 700 miljard kostende reddingsplan uitgeven om de slechte hypotheken over te kopen. McCain verwijt Obama daarna dat hij de Amerikanen benadeeld omdat hij de belasting wil verhogen. Zo gebruikt de Vietnamveteraan “Joe” de loodgieter als voorbeeld van iemand die benadeeld wordt door Obamas belastingverhoging. “Joe” wil een eigen bedrijf en heeft door de verhoging, minder te besteden en kan geen mensen aannemen. Hierdoor ontstaan er geen nieuwe banen en wordt de economie er niet beter op. Erg ver gezocht als je het mij vraagt. Wel was het grappig om te zien dat “Joe the plumber” nog zo een 10 keer werd genoemd in het debat.

Obama reageert daarop door te zeggen dat niet iedereen meer belasting moet betalen. Mensen die minder dan een kwart miljoen dollar per jaar verdienen komen in aanmerking voor een belastingvoordeel. Grote bedrijven als oliemaatschappijen moeten de economie financiëren.

Begrotingstekort
Gespreksleider Bob Schieffer wijst erop dat het begrotingstekort momenteel $450 miljard is. Daar voegde hij aan toe dat dit de komende jaren zal oplopen naar een biljoen dollar. Hierop mochten de twee presidentskandidaten reageren.

Obama wil vooral bezuinigen om het tekort te verkleinen, maar dit moet niet ten koste gaan van het onderwijs en de gezondheidszorg. De Afro-Amerikaan voegde eraan toe dat toen Bush in 2000 president werd, er een begrotingsoverschot was en dat hij dat in acht jaar erdoor heen heeft gejaagd

McCain had het niet meteen over de bezuinigingen. Daarentegen reageerde hij recht in het gezicht van Obama dat hij geen Bush is.

Verkiezingscampagne
Obama verweet McCain ervan dat 100% van zijn verkiezingsspotjes negatief zijn over de Democraat. Zo werd in van de spotjes een connectie gemaakt met de vroegere terrorist Billy Ayers. Obama verdedigde zichzelf door te zeggen dat hij acht jaar was toen Billy Ayers de verschrikkelijke dingen deed en nu geen contact met Ayers heeft. Laat staan dat hij hem om advies vraagt.

McCain hamerde wel door over de verkiezingsfraude waarin Obama betrokken zou zijn. De zogenaamde ACORN-kwestie. Hierin werden in de aangeleverde stemformulieren, meerdere keren dezelfde handtekeningen aangetroffen. Obama ontkende dit.

Wel kwam Sarah Palin even naar boven in het gesprek. McCain zei over Palin dat zij een hervormer was die een nieuwe wind zal in waaien in Washington. Obama vindt dat zij zich te negatief heeft ingelaten over Obama en verwijt McCain ervan dat hij haar niet heeft teruggefloten

Verder kwamen onderwerpen als gezondheidszorg, onderwijs en abortus ter sprake. Hier gebeurde er niets spannends. Aan het einde van het debat spraken de twee presidentskandidaten de Amerikanen rechtstreeks toe en benadrukten ze beiden dat ze er alles aan gaan doen om Amerika leefbaarder te maken.

MSNBC)

De presidentskandidaten en hun echtgenotes bedanken het publiek (Bron: MSNBC)

Conclusie
Dit was veruit het leukste debat om te zien van de drie. Ze waren beiden fel en reageerden scherp. McCain leek heel wat aanvallender. Dit is natuurlijk logisch, omdat Obama er goed voor staat in de peilingen. Persoonlijk denk ik dat er niet heel veel zal veranderen in de peilingen, omdat ze beiden even sterk waren en niemand uitglijders maakten.

Cijfer Obama: 8
Cijfer McCain: 8
Winnaar: Gelijk spel

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Amerikaanse Verkiezingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s