Samenvatting debat Obama-McCain

Door Rachid Bouazzaoui

Afgelopen nacht was het dan zover. Het eerste debat tussen de twee overgebleven presidentskandidaten. Na bijna een jaar van campagne voeren, stonden Obama en McCain dan eindelijk tegen over elkaar. Alleen nu was het voor het “echie”.

CNN.com)

Obama en McCain wensen elkaar succes (Bron: CNN.com)

Internationale betrekkingen
Het eerste onderwerp dat op het programma stond, waren de internationale betrekkingen. Dat moet een opluchting zijn geweest voor McCain. Het eerste debat krijgt namelijk de meeste aandacht van de media en trekt ook de meeste kijkers. McCain moet het vooral hebben van ervaring en kan dus bij dit debat extra punten pakken. Daar zijn twee redenen voor.

Ten eerste heeft John McCain meer ervaring op oorlogsgebied en kan hij het argument gebruiken dat hij een oorlogsheld is geweest tijdens de Vietnam-oorlog.
Ten tweede is de Republikein niet echt populair wat de economie betreft. Amerika is in crisis en vooral de Republikeinen krijgen de schuld. Dit wezen ook de afgelopen peilingen uit. Ook het feit dat er nog geen akkoord is voor het reddingsplan werkt niet in zijn voordeel. McCain moet dus erg blij zijn geweest met het onderwerp van discussie.

Obama daarentegen had denk ik toch liever een debat gehad over de economie dan over de buitenlandse politiek. Juist op dat punt staan de Democraten nu voor in de peilingen en van “foreign affairs” heeft Obama weinig kaas gegeten.

Het debat
Maar goed. Terug naar gisternacht onze tijd. Na een rustige start werd de discussie tussen de twee rivalen steeds heftiger en werden de verwijten heen en weer gegooid. Het viel me op dat wanneer John McCain het over de oorlog had in Irak en Afghanistan, hij veel sterker was. Hij was feller in zijn betoog en kwam daardoor overtuigender over dan Obama. Vooral toen het ging over onderhandelingen met “schurkenstaten”.
Obama is namelijk van mening dat de VS zonder voorwaarden in gesprek kan gaan met landen als Iran en Noord-Korea. McCain reageerde daarop door Obama naïef te noemen.

Economie
Nu en dan glipte de economie er doorheen in het debat. Mccain vindt dat de budgetten moeten worden stop gezet, maar behalve die van defensie. Obama zegt juist dat de uitgaven van defensie onder andere de reden is geweest voor de financiele crisis. Ook beschuldigt Obama, McCain ervan dat de Republikein het beleid van Bush voortzet.

Reddingsplan
Waar de presidentskandidaten het wel over eens zijn, is het reddingsplan. Ze vinden allebei dat er zo snel mogelijk een oplossing moet komen voor de ongezonde economie. Het was wel te verwachten dat ze het op dit punt wel met elkaar eens  zouden zijn, omdat ze de afgelopen dagen samen om de tafel hebben gezeten om tot een oplossing te komen. Ook president Bush was hierbij aanwezig.

Conclusie
Het was een goed debat om te zien. Beiden zijn goede sprekers en kunnen hun argumenten goed onderbouwen. Maar als ik een winnaar zou moeten kiezen, zou dat toch Obama zijn. Hij kwam zoals altijd charismatisch over en gaf het gevoel dat hij ook opkomt voor de “gewone” man. Als hij het over het Amerikaanse volk had, keek hij even recht in de camera alsof hij de mensen thuis persoonlijk aanspreekt. Dat was wel mooi om te zien.
Wat me verder opviel, was dat McCain steeds iets op een papiertje schreef.  Misschien dat dat te maken heeft met zijn ouderdom en daarom steeds argumenten opschrijft zodat hij ze niet vergeet. Moet kunnen voor iemand van 72, maar niet als je misschien de volgende president van de Verenigde Staten wordt.

Cijfer Obama: 8
Cijfer McCain: 7
Winnaar: Barack Obama

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Amerikaanse Verkiezingen

2 Reacties op “Samenvatting debat Obama-McCain

  1. evelien

    is dat het echte cijfer of heb je dat zelf verzonnen?

  2. rachidb

    Verzonnen wil ik niet zeggen, maar het is mijn mening. Wel heeft Obama gemiddeld een 7,5 gekregen bij andere nieuwssites, dus ik zat in de buurt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s