Lenen maakt meer kapot dan je lief is

door Rachid Bouazzaoui

In amerika is alles groter dan in Nederland. Gebouwen, huizen, auto’s en nog veel meer. Dat geld moet natuurlijk ergens vandaan komen om het allemaal te kunnen betalen.

Op straat ontkom je niet aan de vele advertenties van banken voor een lening. Ook op televisie vliegen de reclames voor creditcards voorbij. Soms zelfs drie reclamespotjes achter elkaar. Als ik die advertenties mag geloven is er niets wat een mens tegen kan houden om een lening te nemen. Zelfs als je bekend staat bij de Amerikaanse Bureau Krediet Registratie (BKR) kan je een lening of hypotheek krijgen wordt er verteld. Dat is volgens mij de oorzaak van het hele probleem. Er is niemand die de Amerikanen beschermt voor de val waarin ze lopen.

Mensen met een laag inkomen krijgen zo een lening, maar kunnen net het minimum aflosbedrag betalen. Dat betekent eigenlijk dat ze alleen de maandelijkse rente afbetalen, maar het schuldbedrag op hetzelfde niveau blijft staan of alleen maar op loopt. Daardoor duurt het een eeuwigheid voordat de lening wordt afbetaald. Bij sommige gevallen is het zelfs zo erg dat mensen hun huis uit moeten, omdat ze hun hypotheek niet kunnen betalen.

In ons land komen dit soort gevallen gelukkig zelden voor. Hier in Nederland is het bijna taboe om met je creditcard te betalen of een lening af te sluiten, maar in Amerika is dit de normaalste zaak van de wereld. Hoe moet je anders een chique etentje betalen of een mooie, grote auto kopen. Eigenlijk is het best logisch dat ze allemaal in grote huizen wonen en in grote auto’s rijden. Zo kan ik ’t ook, wil ik bijna zeggen.

Amerika. Het land waar je het kan schoppen van krantenjongen tot miljonair. Of het geld van jou is, is een tweede.

3 reacties

Opgeslagen onder Columns, Schoolopdrachten

3 Reacties op “Lenen maakt meer kapot dan je lief is

 1. Talha

  😛

  Dat de bevolking klakkeloos afgaat op wat er in deze reclames verteld wordt, snap ik niet.

  Zijn ze nou echt zo dom, of…?

  see ya

 2. Mensen zijn volwassen genoeg om te bepalen of je willen lenen?

 3. Said van Maasbommel

  je bent toch dom om geld te lenen, jeeet dat je rente moet betalen, wacht liever met kopen tot je genoeg hebt, dan kan je van de rente die je bespaart is andere dingen doen, maar ja als je boven je stand wilt wonene dan moet je soms bloeden he.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s