Banken moeten eraan geloven

Wall Street Journal)

Werknemer Lehman ruimt zijn spullen op (Bron: Wall Street Journal)

door Rachid Bouazzaoui

De Amerikaanse kredietcrisis heeft weer slachtoffers gemaakt. Dit keer zijn de zakenbanken Merrill Lynch en Lehman Brothers aan de beurt.
De Lehman Brothers bank heeft uitstel van betaling aangevraagd en is daarmee dicht bij een faillissement.
Merrill Lynch heeft wat meer geluk gehad nadat de grootste consumentenbank van Amerika, Bank of America, bereid is het noodlijdende bedrijf voor een bedrag van 50 miljard dollar over te nemen.

Lehman Brothers kwam in de problemen na een paar teleurstellende beslissingen op de Amerikaanse huizenmarkt. Zelfs na dagen onderhandelen met de top van Wall Street over een oplossing, kon de ondergang niet worden voorkomen. Wel waren eerst Bank of America en Barclay’s bereid om Lehman over te nemen, maar trokken zich uiteindelijk terug. (Barclay’s was vorig jaar in strijd met Fortis om ABN AMRO over te nemen, maar verloor die strijd uiteindelijk.)

Merrill Lynch is de dans ontsprongen en is nu veilig gesteld na de overname. Wel wordt er verwacht dat er veel van de 62.000 werknemers worden ontslagen.
Merrill Lynch wordt overgenomen, omdat de bank nog steeds als waardevol wordt gezien. Wereldwijd heeft het bedrijf een groot aanzien. Zo is alleen al de divisie particulier vermogensbeheer 16 dollar per aandeel waard.

Tien grote Amerikaanse en buitenlandse banken gaan nu elk 7 miljard dollar in een fonds stoppen om de gevolgen van de faillissementen op te vangen. Hiermee proberen zij nog een financiële crisis te voorkomen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Nieuws

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s