Wie had dit ooit durven dromen

Door Rachid Bouazzaoui

26 mei 1999. Camp Nou stadion, Barcelona. De Champions League-finale. Manchester United speelde tegen Bayern München. Het was de 90e minuut en Bayern stond met 1-0 voor. Manchester United was kansloos. De beker werd alvast versierd met de clubkleuren van het Duitse team.

Net toen iedereen zich in en buiten het stadion klaarmaakte voor de overwinning van Bayern, gebeurde het onvoorstelbare. Het werd in de 90e minuut nog 1-1. De Duitsers waren onthutst en konden hun ogen niet geloven. Met loodzware benen sjokten onze oosterburen terug naar de middenstip en probeerden mentaal boven de schok te komen.

Maar nog geen minuut later gebeurde het ondenkbare. De Engelsen scoorden de genadeslag binnen en Manchester United werd de Champions Leaguewinnaar van het seizoen 1998-1999. Wie had dat twee minuten geleden nog durven dromen.
 
29 augustus 2008. Nutter Center, Dayton in de staat Ohio. De Republikeinse conventie. Een dag na de bijeenkomst van de Democraten. Een dag nadat presidentskandidaat Barack Obama zijn speech gaf tijdens de Democratische conventie in Denver. Met zijn toespraak sloot de Afro-Amerikaan de vierdaagse bijeenkomst af.

De afgelopen vier dagen waren alle ogen van de wereld gericht op de Democraten en dan met name op Obama. Zijn populariteit steeg met de dag en vooral met behulp van de pers die geen genoeg kon krijgen van de Democraat. Al de mensen in de zaal wisten het zeker. Hun Democratische boegbeeld wordt de volgende president van de Verenigde Staten van Amerika. Niets stond hun nog in de weg.

Maar toen was Republikeinse presidentskandidaat McCain aan de beurt. En hoe. Het onvoorstelbare gebeurde. McCain kiest een vrouw als zijn ‘running mate’. Wat een zet. De Vietnamveteraan verraste iedereen door de relatief onervaren politica Sarah Palin uit Alaska te kiezen als mogelijk vice-president. Het is net als een voetbaltrainer die met nog een minuut op de teller een doorgewinterde spits wisselt voor een speler die het hele seizoen op de reservebank heeft gezeten, in de hoop de 1-0 voorsprong van de Democraten in te halen.

De beker wordt al versierd met de kleuren van de Democraten. Net wanneer iedereen zich klaarmaakt voor de overwinning van Barack Obama, gebeurt het ondenkbare. De Republikeinen winnen uiteindelijk met 2-1 door een meesterwissel van trainer McCain. Wie had dat twee maanden geleden nog durven dromen.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Columns

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s